عادت نادیده گرفتن وجود زن از سوی مرد،و برخورد با او از منظر برخورد با یک موجود ضعیف و ناتوان و نیز نمایشی از رفتار برتری جویانه و خشونت بار به منظور اثبات مردانگی معمولاً از سوی زنان عملکردی ناپسند انگاشته می شود.
از سویی و به دلیل صریح نبودن زن و اهمیت دادن او به مسائل شخصی مانند لباس، آرایش کار همچنین بی توجهی به خواسته ها و تمایلات مرد «همان طور که انتظار دارد »،مرد را گله مند و ناراضی ساخته است.
در پژوهشی که دانشگاه شیکاگو به سرپرستی یک استاد و محقق روانشناس که به یاری تعدادی از دوستان خود آمده بود، از مجموع شش هزار زن و مرد که مورد نظر سنجی قرار گرفتند، این چنین نتیجه گیری شد : علت و اختلافات زناشویی، پیرامون تربیت فرزندان و یا مداخله خانواده ها و همچنین پول و مخارج و هزینه ها و یا به علت عدم همکاری شوهر در کارهای خانه که در گذشته مطرح بود، اکنون در اولویت قرار نمی گیرند.
اخیراً مطالعات گسترده ای که با همیاری و مشارکت شش هزار تن انجام پذیرفت، نشان داد: نمودار اختلافات زناشویی، علتهای دیگری (که در گذشته در لیست اختلافات زناشویی بوده)، نیز دارد :
که خلاصه آن در بعضی از گزارشاتی که اخیراً منتشر شده و بیان کننده این است که زوج ها در مسایل عمده و اساسی اختلاف نظر ندارند بلکه در پاره ای از مسایل بوده که برخی آن را مهم ندانسته و آنگاه است که مرد رفتاری غرور آمیز و برتری جویانه ای نسبت به زن اعمال می دارد که به دنبال آن حالتی از تنفر و واکنش شدید روانی و شاید غریزه ای از سوی زن که می خواهد به وسیله آن پاسخ مناسبی به رفتار او داده باشد بروز می کند.
دکتر بوس در نخستین مرحله از مطالعه تحقیقاتی خود با یک پرسش از تعداد ششصد مرد و زن،پنج علت از اختلافات زناشویی بر حسب و درجه اهمیت آن جویا شد و پرسید: پنج علت از اختلافات زناشویی کدامند؟
پاسخ ها را برای ششصد نفر دیگر عرضه و نظر خواهی کرد و از درستی اطلاعات و پاسخهای آن جویا شد. سپس این تست را مجدداً بین ۲۵۰۰ نفر پخش کرد و در مرحله سوم و چهارم با ۳۰۰۰ نفر این نظر خواهی را تکرار کرد اما این بار از افراد متأهل، کمک جست در حالی که در دو مرتبه قبلی سئوالات را به طور مساوی میان مجردها و متأهلها و دوستانی که مایل به ازدواج با یکدیگر بودند، مطرح کرد. پرسش اساسی : چه عاملی باعث میشود که تو نسبت به همسر یا نامزد و یا دوستت عصبانی شوی؟
دکتر جون از دانشگاه شیکاگو میگوید: به اختلافات مشابهی در شاخص مشکلات اساسی بین زن و مرد پی بردم. لیکن این اختلافات در لیست رفتارهایی که کمتر بروز میکنند، قرار گرفته.
به طور اجمال مرد از سردی زن و پاسخ ندادن به خواسته هایش شکایت دارد.از آن طرف زن عداوت منشی در سلوک و رفتار جنسی مرد شکایت دارد و حتی بسیاری از زنان معتقدند که : اندیشه جنسی مرد همواره بر او مسلط بوده و رفتار و کردارش را با آن توجیه میکند.
مرد میگوید: زن خودخواه است به زیبایی و لباس و موهای خود، بیش از شوهرش اهمیت میدهد. طبیعی است که این نظرخواهی ها از تجارب شخصی هر کدام از تست دهندگان سرچشمه گرفته است. آزمایش ها تأکید دارند در عرصه روانشناسی، مسیر درست و کامیابی در زندگی زناشویی همان است که یکدیگر را بفهمند و به تفاهم برسند و آن به دست نمی آید، مگر با تبادل عاطفی ،و اینکه یکدیگر را به دید موجودی که دارای شخصیت و ویژگیهای خود است، بنگرد.
در راستای تکمیل خوشبختی زوجین الگوهای اصلی شناخت شخصیت، که دانشمندان و کارشناسان روانشناسی و روابط زناشویی جهت شناخت و اجرای رفتارهای مناسب و برخورد با آن را طراحی و پیشنهاد کردند. صفات عمومی است و اجرای آن از سوی هر زن و مرد امکان دارد.
شخصیت نیرومند
این شخصیت (زن یا مرد) از بدو تولد صفات رهبری و مدیریت به همراه دارد. مدیریت ،قوی، قدرت تصمیم گیری در شرایط کار و فداکاری نسبت به آن و تلاش همیشگی برای تسلط کامل بر آن دارد. همواره دوست دارد سخنان مدح و تمجید و تعریف و تحسن آمیز را بشنود. به سرعت عصبانی و خشمناک شده و دارای قساوت و بی رحمی است مخصوصاً در محیط کار بیگذشت بوده است. این شخصیت بسیار دوست دارد که فرد در مقابل او خیلی اصرار کند و به این اصرارها گوش فرا میدهد، ولی از اشک ریختن و ابراز احساسات پرهیز می کند.
اگر یکی از زوجین دارای این شخصیت بوده ،نباید هیچ توقع و انتظاری در تغییر مسیر و روند زندگی داشته باشیم و نباید تلاش کنیم تا اشتباهاتی که در رفتار او سر میزند به اثبات برسانیم و از آن رو که هیچ گاه نخواهد پذیرفت (حتی در خطای محض بودن)، لازم است با این شخصیت همان طور که هست کنار آمد.
شخصیت مردمی
این شخصیت دارای ویژگیهای متنوعی است مانند احساساتی ،شوخ طبعی دنیا دوستی و همیشه به ستایش و مدیحه سرایی از سوی دیگران نیاز دارد. اگر یکی از زوجین دارای ویژگیهای این شخصیت بودند بر دیگری لازم است که همیشه او را ستایش کند تا اعتماد به نفس او را زیاد کند و مانعی نیست که برای اشباع احساس و نیاز به اعتماد به نفس همانند کودکان با وی رفتار شود.
شخصیت مسالمت آمیز (محافظه کار)
این شخصیت ذاتا آرام ،شوخ طبع و بداهه گو است. احساس و نیاز جدی دارد تا با خود و دیگران به طور مسالمت آمیز زندگی کند. از ویژگی های او بردباری ،پنهان کردن احساسات، ناتوانی در تصمیم گیریهای مهم ،در آرای خود نوعی غرور دارد، از زیر بار مسئولیت سرباز می زند.
اگر یکی از زوجین دارای شخصیت محافظه کار می باشد، باید انتظار آن را داشته باشیم که بیشتر وقت خود را در خانه بسر ببرد و نباید با تحمیل مسئولیتهای زیاد او را دچار بیم و ترس نماییم.
شخصیت کامل
این شخصیت بالفعل دارای ویژگی خاص می باشد. تضادهای جهان را در قلب و عقل خود جای داده است. همان گونه که به اندیشه متمایل است عمیقاً به تجزیه و تحلیل (آنالیز) آن می پردازد، دوستدار نظم و ترتیب است و همواره به اطراف خود سر و سامان می دهد. ویژگی دیگر او بسیار حساس در یاری رسانی به هم نوعان بدون توقع سپاس و تمجید از خود شتاب نشان می دهد و به هنگام فداکاری بسیار خوشوقت است .دیگران نیاز به درک عمیق او دارند،
چرا که خود به آسانی نیازهای شخصی خود را بیان نمی کند. این شخصیت طبع بسیار متغیری دارد که بر اثر داشتن افکار بسیار بلند و نمونه های والا ،اندوهگین به نظر می رسد، گویا در خلایی بسر می برد. بدین جهت فردی یا افرادی که با وی معاشرت می کنند، نباید به خصوصیات او دست بزنند و تلاش در تأثیرگذاری بر او داشته باشند چرا که در عمق وجودش احساسی بس بلند دارد. معاشرت با این چهره بسیار لذت بخش خواهد بود، آنگاه که یکی از زوجین به ابعاد شخصیتی و امتیازات درونی یکدیگر پی ببرد.